6575 / Peter-Jan Vermeij

Op 1 april 2008 ben ik als redacteur, tekstschrijver en onderzoeker van start gegaan met 6575 Tekstbureau. Vanuit het historisch centrum van Hanzestad Zutphen breng ik tekst tot leven en versterk de inhoud met professioneel vooronderzoek, of die nou over tai chi, slavernij of gasturbines gaat.

Ik schrijf dus ik pen
Teksten schrijven en/of redigeren zijn de kerntaken van 6575. Twee uitgangspunten spelen daarbij altijd mee: 1. een ideale balans tussen vorm en inhoud (show, don’t tell) en 2. bewaren van de stem van de opdrachtgever/auteur. 6575 teksten brengen zo de gewenste informatie optimaal over, terwijl de tekst nog steeds “klinkt” zoals jij.

En dat onderzoek?
De connectie tussen schrijven onderzoek licht ik graag toe met een anekdote. Er was eens een klant waarvoor ik schreef over een door hen ontwikkeld technisch systeem. De naam van het systeem was een acroniem en al zo lang in gebruik dat niemand – ik herhaal, niemand – op de werkvloer daar nog wist waar die letters voor stonden. R&D niet, sales niet, logistics niet, marketing niet. Voor een omvangrijke beschrijving van het systeem dook ik in ongeordende archieven van way back when en duikelde daar de echte naam van het product op. Het dikke boekwerk is er toen niet van gekomen, maar ze waren maar wat blij en verrast door het terugvinden de naam van hetgeen ze dagelijks aan en mee werkten 😉

Laat geschiedenis leven
Opgeleid in de letterkunde en sociologie (Latijns Amerika Studies) vormt 6575 een gedegen onderzoekspartner voor bedrijven, stichtingen en particulieren. Met meer dan tien jaar onderzoekservaring in het Nationaal Archief en andere Nederlandse archieven ligt de focus op historisch onderzoek, wat dan ook jouw persoonlijke geschiedenis kan zijn, de geschiedenis van je bedrijf, of van de ontwikkeling van een technisch onderdeel van de machine die jullie verkopen.

Begin 2016 is 6575 opgenomen in de lijst van externe onderzoekers van het Nationaal Archief.

Expertise velden:

  • Nederlandse koloniale geschiedenis (1500-1950):
    • West-Indië (WIC; Sociëteit van Suriname; slavernij)
    • VOC reizen
    • KNIL militairen
  • Centraal Amerikaanse en Caribische cultuur en geschiedenis, met Nicaragua als specialisme
  • Moderne sociologische onderzoeksthema’s: armoede, sociale uitsluiting, geweld in stedelijke omgeving

.

Reacties gesloten.